Hvem lever egentlig i et fritt land?

Jeg har egentlig ikke skjønt definisjonen på fritt land. Men jeg vet at England, USA og Norge alle er frie land. Hva går det ut på? Beskyttelse mot statlig inngripen? Ytrings-, religions-, og organisasjonsfrihet? 
Men jeg tror at selv om vi lever i et demokratisk samfunn (og det er jo vel og bra), har vi ikke frihet over egne liv i den forstand at våre egne "frie" valg, enten sjelden har noe å si, eller så blir de påvirket av flere aspekter enn våre egne syn.

Hvis jeg for eksempel vil gå uten klær. Da vil jeg bli sett rart på, og jeg vil kunne bli anmeldt for blotting, fordi jeg viser for mye hud og/eler genitalia. Nå er kanskje ikke retten til å gå naken en del av det å leve i et fritt land, men jeg sier bare, tenk deg om hvor smalt spekteret over ting som godtas i det samfunnet du lever i egentlig er. Du kan si nesten hva du vil til stort sett hvem du vil. Men du kan også bli straffet for det. Hvis man banner overdrevent, eller banner høylydt i offentlighet eller til en offentlig ansatt, kan man bli anmeldt for det også. "Disturbing of the peace", eller noe slikt. 

Hvor fri er du, når du konstant blir pressa til det ytterste av ditt "potensiale" av "venner", familie, lærere og idealer? Og hva fa*n er egentlig potensiale!? Toppen av forventningene samfunnet eller folk rundt deg har til deg? Vet du, jeg sier, fu*k idealer og potensialer, forventninger og grenser, fu*k merkelapper og sosiale normer, fu'k kjønnsforskjeller, kjønnsroller og sosiolekter! Er du fri, når du blir sett på som en avviker kun fordi du er tilflytta fra et sted hvor man snakker litt anderledes, har andre normer, eller ser annerledes ut? 
Hæ, si du meg: Ville ingen rundt deg reagere hvis du sluttet å gre eller gjøre noe spesielt med håret? Når du er vant til å se at det er hår på hodet til moren din, vil du ikke reagere med vantro og avsky når du ser at hun har raket det av og polert skallen? Jo, det tror jeg nok. 

Mener du at det er nok å kunne bevege seg hvor du vil og å kunne ytre deg fritt i diverse medier og sammenhenger, og de andre rettighetene er nok til å kunne si at du lever i et "fritt land"? Hva med alle sosiale bånd du knytter i løpet av et liv, eller de du fødes med? Som nyfødt gutt blir du svøpt i blått. Hvorfor? Fordi blått er en såkalt maskulin, guttefarge. Hvordan reagerer et venterom fylt av familie og venner når de slipper inn til mor og barn, og det ligger en bylt svøpt i hvitt på mors bryst? Nemlig, det er virkelig vanskelig å si. Du vet ikke hvordan du skal forholde deg til noen ting som helst om du ikke vet dets kjønn eller fakta, i barnets tilfelle, dets kjønn. 
Det er også helt forskjellig hvordan det er allment akseptert hvordan man skal snakke til en baby. 

Men nok om det. Er du fri? Kanskje du har et liv og et forhold til samfunnet som tillater deg å være fri fra alle normer knytta til utseende eller oppførsel? Kanskje du er et sosialt avvik? Det håper jeg for din skyld at du er, fordi normer suger. Jeg liker dem ikke. Syns ikke du tanken på at noe usynlig og mektig som få skal bestemme over deg og livet ditt? Nei, jeg kritiserer ikke EU nå, hold deg til saken! Hrmf, anyhow. Normer. Roller. Det som forventes av deg, forventninger som knyttes til hva du er. Og jeg understreker hva. Fordi hva du er har lite eller ingenting med hvem du er å gjøre. Men så er jo saken den, at hva du er, eller har, knyttes ved hjelp av roller og normer veldig nært opp til hvem du er, skal være, og kommer til å bli.

I et land hvor det ikke finnes lover eller fred, er det ofte at normene viskes ut, fordi de betyr så utrolig lite i den store sammenhengen. Det ingen tydeligvis skjønner, er hvor lite det betyr i den store sammenhengen, fred eller ikke. 

Jeg håper du ble klokere, forbanna, dummere, tankefull, trist, glad, fornærmet eller fornøyd av det du leste ovenfor, det er nå meg og mitt syn på verden.

Jeg skriver ikke for å informere. Jeg skriver for å få deg til å våkne opp og tenke! Hva slags verden lever vi i?

HTL - Vi Blogges!

30 kommentarer

Silje Hesthagen

23.nov.2009 kl.02:04

sv; Ble faktisk inspirert av overskriften din til og skrive innlegget mitt!

Vi tenker veldig likt, ja. I en helthet, er dette en innlegg jeg selv kunne skrevet - bare med litt mindre sensur (hihi) og andre ord. Bra, bra!

mavv

23.nov.2009 kl.06:24

Bra skrevet :)

beabeate

23.nov.2009 kl.09:32

Dette var interessant skrivning. Jeg vet ikke hva frihet er. Kanskje er det ikke mulig å oppnå fullstendig frihet, men deter ikke sikkert fullstendig frihet er så bra heller. Da ville det vel vært anarkisme? hvem som helst kan gjøre hva de vil. Det er litt skummelt å tenke på, hvordan det ville vært.
fin blogg.

Solveig

23.nov.2009 kl.15:02

Ingen er fri, selvom folk vil at vi skal tro det.

Jeg er sykt enig med deg.

- HelenaC

23.nov.2009 kl.15:18

Litt trangsynt kanskje ? Alle er forskjellige og plass til plass er folk annereldes, og en tolerer og er mer åpen for ting enn du kanskje tror. For. eks du skrev "Hæ, si du meg: Ville ingen rundt deg reagere hvis du sluttet å gre eller gjøre noe spesielt med håret? Når du er vant til å se at det er hår på hodet til moren din, vil du ikke reagere med vantro og avsky når du ser at hun har raket det av og polert skallen? Jo, det tror jeg nok. " Vell, du vet Kristine? I klassen hennes er det to stykker som skallet seg helt for en stund siden og det er få som reagerte noe særlig der ute. Det er mer utbrett enn du tror. Ja, enkelt eksempel, men folk tolerer mer nå enn de før gjorde. Selvfølgelig finnes det fortsatt mange som diskriminerer og ser stygt på en viss en f.eks banner i et fint besøk eller to gutter går hånd i hånd. Frihet? Nei. Men ikke si at vi ain't evolving. For 50 år siden var tanken på å være jente og shave av seg håret og to gutter som går hånd i hånd ville vært utenkelig. Verden er langt i fra perfekt, men vi kommer oss.

S.s.s.

23.nov.2009 kl.19:12

Sv: Meningen er å få deg til å tenke. Hehe. Jeg er mer enn bare en sexblogg ser du. Kanskje litt annerledes enn det man er vant til.

Det får meg over til innlegget ditt. Jeg gir blaffen i hva andre mener om meg. Jeg går med det jeg vil. Gjerne usminket og håret slik jeg våknet med det en gang i blandt. Da også på skolen og ellers offentlig. Poenget er jo at jeg skal kunne være meg selv.

Bra innlegg med gode poenger :D Tommel opp (Y)

chocolat3

24.nov.2009 kl.00:25

Sv; aaaw! tusen takk!

Devotio

24.nov.2009 kl.00:57

Frihet er et begrep som varierer fra person til person. Noen vil mene frihet er å ha muligheten til å støtte seg til andre, ikke tenke selv. Andre vil mene ting som du mener, og generelt hele spekteret imellom pluss ekstrempolene.

Liker du ikke samfunnets lover, normer, kjønnsroller og diverse kan du godt prøve å forandre de. Den dagen du innser at en er bare konge over ditt eget liv, og det meste du kan gjøre for å oppnå frihet er å frigjøre deg selv vil jeg si at du har skjønt en vesentlig del av menneskets eksistens. Vi er alle individer, men det er summen av individene som tilsvarer grunntanken i stort sett hvilket som helst samfunn.

prøvde i alle fall

Herman T. Lund

24.nov.2009 kl.09:15

Devotio: Det er altså det jeg mener, individets identitet utfordres og utviskes av samfunnets krav og uskrevne lover. Det å være seg selv er å gjøre seg fri fra forventningene, og å gjøre ting på sin måte. Liker tankegangen din, det er mange alternativer for hva man mener frihet er.

HelenaC

24.nov.2009 kl.10:04

Jeg skjønner hva du mener. Men toleranse kan ofte gå over i akseptering og forståelse, og det er det som er bra.

Men hva er frihet ? Frihet vil uansett være annerledes for deg enn kanskje for en fra Etiopia. Det går ikke ann å definere frihet skikkelig, akkurat som menneskeretter. Uansett hvor en går, får det en helt annen betydning. Det e sørgelig, men sant. Men du har rett, det er samfunnet som styrer det, og å være seg selv og ha sin egen frihet er ikke alltid lett.

Det ble kanskje litt feil..

Herman T. Lund

24.nov.2009 kl.11:21

HelenaC: Nei jeg tror ikke det ble feil, fordi det du sier har et godt poeng, nemlig at jeg er betraktelig mere "fri" enn en person som lever i Etiopia, for å ta det eksemplet. For henne, denne jenta som lever i Etiopia, er frihet kanskje noe hun lengter etter, og at frihet for henne betyr at hun skal kunne gå på skolen uten å føle frykt for å bli overfallt, kanskje hun vil bestemme hva hun skal gå med, kanskje hun håper å kunne snakke og skrive om det hun vil, være med i de organisasjonene hun vil. Her i Norge tenker ikke jeg på disse rettighetene som frihet, fordi jeg har dem, og for meg er de selvfølgelige. Jeg har det godt, derfor har jeg anledning til å kunne bekymre meg om sosiale normer, sosial aksept, fordommer og mobbing.

Hvis du skjønner hva jeg mener? Graden av frihet bestemmer også hva man definerer som frihet.
For bra innlegg, jeg ble slik du håpet på, jeg blir irritert, provosert og forbannet over at mennesker er som vi er. Sauer som er så redd for å bli satt i bås, at vi ukritisk henger oss på enhver tanke og felles (påtvunget) oppfatning om at slik og slik er normalt og akseptert. Det er en grunn for at jeg har 'Speak up, stand out' ved navnet mitt på bloggen. Jeg nekter å innfinne meg med gitte regler og forventet tankegang og innstilling, og ikke minst redsel for å bryte inn, for å bryte opp og for å bry seg om det som faktisk er viktig. Gjøre en innsats med den stemmen jeg har (og nå tenker jeg forbi stemme ved et valg, selvsagt).

SV: Tusen takk for alltid like prissatt kommentar, kjære Herman:D Ryggen er et salig helvete, jeg er så drittlei smertestillende at jeg klikker snart! Når den er bra igjen, skal jeg ikke se en eneste smertestillende resten av livet!

Zuzanna

24.nov.2009 kl.18:37

Skal jeg si deg noe utrolig? Jeg har aldri tenkt på dette før! Tusen takk for at du påpekte dette, fordi det er så sant. Vi er ikke fri. Hvis vi var virkelig fri, kunne vi gjort hva vi ville. Hvis ikke vi hadde hatt press på oss heilt fra begynnelsen, så hadde det vær heilt annerledes. Normer er teit -,- Fant ikke på noe bedre.

SV: Å, jasså. Hvem andre har nyttet av dette? :P

Droyfus

26.nov.2009 kl.13:10

sv: konkuranssen handler om hvem som greier og holde seg unna hverandre i friminuttene lengst, normalt kommer gabriela alltid inn i klasserommet vårt i ALLE friminuttene våre fordi jeg og tora ikke liker og gå ut av klasserommet. Igår ble gabriela lei av at hun alltid måtte komme til oss, så nå nekter hun og komme til vårt klasserom. Derfor har jeg og tora bestemt oss for og nekte og møte henne heller når hun lurker på biblioteket.
Veldig bra skrevet! Men man kan jo klare seg både uten å gå naken eller banne offentlig. Selv om vi blir kalt frie land, betyr det aldeles ikke at vi kan gjøre akkurat hva vi vil, når vi vil. Men vi kan gjøre utrooolig mye mer enn andre land, som ikke har så bra styringssystem som oss. :-)

Ferdinand Nervik

26.nov.2009 kl.21:13

Ehem: http://www.youtube.com/watch?v=PdeIR2Q_XeU

Herman T. Lund

27.nov.2009 kl.12:28

Ferdinand Nervik: Ja. Nemlig. Hva er relevansen mht. innlegget?

Vero

29.nov.2009 kl.16:50

Jeg er fri. Ikke 100% fri, men fri nok. Uansett hvor i verden du bor eller ik hvilket samfunn du lever i vil lover og regler, nedskrevne og uskrevne styre livet ditt. Men det syns jeg er en helt grei pris å betale for å få lov til å være en del av et samfunn. Mennesker er tross alt flokkdyr ikke ensome ulver.

Herman T. Lund

03.des.2009 kl.10:12

Vero: Nemlig. Vi er flokkdyr. Men vi er ikke sauer. Vi er ikke alle like, og med en liten klype respekt ville det vært bedre å kunne være seg selv som del av et samfunn, ikke som opposisjon.

pokaldust

03.des.2009 kl.22:18

Du har helt rett; vi er ikke så frie som mange skal ha det til. Men slik vil det alltid være, menneske er et flokkdyr.

Sv: Takk :D

Hm, ikke dårlig tenkt, hehe :) Det tok litt tid før jeg forsto hva som egentlig mentes med den setningen, men når jeg tenker meg om er jeg ganske enig i det, egentlig.

pokaldust

07.des.2009 kl.14:30

Sv: Kompliserte setninger er gøy, når man først forstår dem :D!

Else

11.des.2009 kl.00:31

Jeg er litt sjokkert over at det egentlig er mulig å tenke slik som du gjør her. "Mener du at det er nok å kunne bevege seg hvor du vil og å kunne ytre deg fritt i diverse medier og sammenhenger, og de andre rettighetene er nok til å kunne si at du lever i et 'fritt land'?" EHH JA, takk for den helt utrolige ignoransen, men det tror jeg faktisk. Jeg tror du trenger å ta deg seksten skritt bakover og se på landet du bor i og tenke over hvor mye det gir deg og hvor heldig du er. (sykt klisjé, men det får være). Jeg tror du bør godta at mennesker i Norge har både normer og fordømmer de fleste. Godta at folk prater om det hvis du skulle være så uheldig å bleike håret ditt gult. For helvete, det er slike drittsaker som symboliserer hvor bra vi egentlig har det. Hadde jeg måtte gå fem mil hver dag for å hente litt vann hadde jeg gitt en lang faen i om naboen gikk naken eller prøvde å motsi en eller annen politiker. Alt dette er et tegn på en luksus som i den store sammenhengen, bare de færreste har.

Zuzanna

14.des.2009 kl.18:40

Herman, du er tilbake! Føler at du kommer og går med gjevne mellomrom. Det er alltid en glede å lese en kommentar fra deg og jeg gleder meg til neste innlegg.

SV: Jeg er enig i det du sier, at det er noe som skjer over tid. Har faktisk ikke tenkt over det sånn, så der fikk du meg til å tenke:)

Zuzanna

14.des.2009 kl.21:48

Jo, det var en ting jeg glemte å si. At det jeg egentlig vil fram til er hva slags kjemiske reaksjonen i hjernen forsaker følelser generelt. Har du noe svar på det?

Zuzanna

15.des.2009 kl.16:57

SV: Takk:) Fine å se på, et helvete å gå med. Jeg som hadde gleda meg til det innlegget. Skulle egentlig på et fremmedfryktmøte, men så var det vist i en annen by:P Jeg har skrivesperre selv, så jeg er nok ikke den beste til å komme med råd. Kloke hjerner kommer alltid på noe, så det tar nok ikke lang tid før du får skrevet et innlegg:)

sisselhodo

16.des.2009 kl.21:08

Herman, nå er du nødt å blogge mer snart! Gleder meg litt til å lese innlegget ditt om fremmedfrykt altsåå!

Kristine Sandbakk

17.des.2009 kl.20:37

SV; MGMT står for The Management, eller det var det bandet het før, så er det vel en slags forkortelse vil jeg tro : )

Rrrrrronja.

20.des.2009 kl.16:06

På tide med et nytt innlegg, kanskje?

- HelenaC

23.des.2009 kl.23:40

SV: He ikkje dokkar så mye snø ? Heldige! Det e greit me litt snø, men vi he så mye at eg kommar meg ikkje over plenen en gang. Skulle over for å ta noen fine bildar av "dukke"-huset, men det gikk nesten ikkje ann å gå, snøen gikk nesten opp til knærene. Sykt.

ulykkerkommersjeldentalene

24.des.2009 kl.01:08

SV; takk takk, og God Jul!!

Skriv en ny kommentar

Herman T. Lund

Herman T. Lund

16, Bodø

Herman Thamdrup Lund, glagutt fra utenfor bodø en plass, sosial og utadvendt, elsker å bli kjent med nye mennesker! Legg gjerne igjen link til din blogg, digger å lese blogger og kommentere saklig. Gi deg selv tid til å tolke det jeg skriver, vær uenig, kommenter og diskuter, så får du vite mine tanker og jeg får vite dine, samt at meningene våre kommer fram til alles forferdelse. Ta gjerne kontakt, herman_tuv@hotmail.com ; D

Kategorier

Arkiv

hits