I feel, therefore I am.

Med dette innlegget starter jeg en ny kategori, "Filosofering rundt de merkeligste ting".

Jeg har snakket en del med min gode venn Ronja Johansen i kveld, som var på fest, og hygget seg der. Jeg er glad i deg, bestevenn.

Så, til filosoferingen.

En av nøkkeldefinisjonene på å leve, og å være, er å merke seg forskjellige ting, og mange av disse gjennom følelser. Følelsen av å være kald, følelsen av å være forlatt, fanget eller fortvilet. 

Følelser. Hva er følelser, er det noen som vet? Finnes det en fysiologisk forklaring, er det kjemiske reaksjoner, fysiske illusjoner, hva skaper en følelse? 

Jeg skal prøve å fundere litt rundt dette, og se om jeg klarer å greie ut ihvertfall hva jeg tror, syns og mener.

For tiden er jeg hodestups forelsket. Faktum, tilstand, eller følelse? Jeg tror dette er en følelse. 

Fordi: om jeg skulle havne i en ulykke hvor jeg mista all hukommelse, ville jeg miste personligheten min, erfaringene mine, og kunnskapene mine. Enda viktigere ville jeg mista forelskelsen, følelsene jeg har for Hedda Skyum, dette fantastiske mennesket. Fordi, forelskelse - la oss forenkle det, og heller omtale det som kjærlighet - er en følelse. Det er din reaksjon på en person som er i livet ditt, og har en viss rolle i livet ditt, og som du med dine følelser har knytta deg selv til. Dette er en del av personligheten din, hukommelsen. Om du får hukommelsestap, mister du alt dette.

Dermed, følelse. Om du er allergisk mot pels, vil du fortsette å være det etter et hukommelsestap, for dette er fysisk, en tilstand som ikke går over med en gang, det er konkret. En følelse er abstrakt, noe du ikke kan ta og føle på som er fysisk. Altså, da har vi det klart for oss at en følelse er, abstrakt. Greit. 
Noe mer? Ja gjett om!

La meg tenke.

Ja, følelser er viktige for oss, fordi for meg er det virkelig at jeg er frustrert på denne filmen, som er helt uten substans og mening. Det er for deg vanskelig å skjønne hvordan jeg kan føle irritasjon over noe som dette. 

En følelse kan ta helt over, og virke som det eneste i verden for deg, og ta over din eksistens. Følelsen kan ta beslutninger for deg, dårlige sådan. 
Det er svært viktig at du kan gjenkjenne en situasjon hvor du lar deg overmanne av følelsen, og å kunne ta et skritt tilbake å se på situasjonen: "hei, nå har jeg visst en følelse på besøk". "Oisann, jeg føler meg visst sint. det er jo bare en følelse, som snart vil gå videre til en annen". Hvis man klarer å se seg selv utenfra på denne måten, vil man oppnå en større selvinnsikt, bedre selvkontroll, og man vil vokse som person.

Derprimert - følelsen som krymper selvbildet ditt

Om du lar styringen av dine selvkontroller overtas av denne følelsen, skal det ikke mye til før du synker ned i et mørkt, ensomt hull fylt av selvmedlidenhet og elendighet. 
Det kan føles som det bare er deg, men du er aldri alene. Det er flere enn deg som har det som deg, ta i mot hjelp fra de som er glad i deg, og de som vet hvordan du har det.

Følelsen starter med deg selv. Og den slutter med deg selv. Og viktigst av alt, den er bare det. 


En følelse.


Behold kontrollen over deg selv, kjenn deg igjen ut i fra følelsene. Vit hva som foregår i ditt eget hode, og vit nettopp det: det er i hodet det foregår, ingen andre steder.

HTL - Vi Blogges!

8 kommentarer

Tiril

27.des.2009 kl.18:31

Sv: I know D:

Julia

27.des.2009 kl.20:12

Du skriv dritbra! : )

Herman Kvartdansken T. Lund

27.des.2009 kl.20:29

Julia: Takk! ;-D

viktor

31.des.2009 kl.23:46

forelskelse = en følelsesmessig tilstand sto en plass. husker ikke hvor jeg leste det men ja. syns du har mange gode poeng, en ny måte å se det på og gjør det verd å fundere over nok en gang. liker måten du skriver på herman. :)

Sol

07.jan.2010 kl.09:06

Det er alt for tidlig til at jeg vet om jeg egentlig mener dette, men; jeg liker det du skriver og måten du skriver det på. :))

tante Ve

08.jan.2010 kl.16:36

Hei Herman :)

Har du hørt denne påstanden: "En følelse oppstår når en begivenhet treffer ditt verdisystem".

Eksempel: Begivenhet (=film) treffer ditt verdisystem. Resultat: Følelse av frustrasjon oppstår hos deg. Samme film, en annen med et annet verdisystem, resultat, en annen følelse.

Du møter Hedda --> forelskelse. Jeg møter Hedda --> hyggelig relasjon :))

Og så er følelser selvsagt koblet med fysiske reaksjoner. Når du er med Hedda, produserer du bl.a. et stoff som kalles dopamin. Det gir følelse av velvære. Når Hedda går sin vei, slutter produksjonen, og velværefølelsen forsvinner. Eller omvendt selvsagt. Du tenker at neinei, ikke gå, og vips, dopaminkranen stenger. Her er mye vi ikke forstår, men ganske spennende er det i alle fall.

Veslemøy

23.jan.2010 kl.15:35

Noen ganger tar jo følelsene i hodet overhånd så du kjenner dem fysisk også. Hva gjør man da?

Du skriver forresten utrolig bra.

Camilla - veien mot toppidrett

23.jan.2010 kl.21:02

Jeg blir helt... satt ut av å lese innleggene dine! Du skriver utrolig bra og jeg har ikke ord!

Kommer til å lese bloggen din fra nå av!

Stå på! :)

Skriv en ny kommentar

Herman Kvartdansken T. Lund

Herman Kvartdansken T. Lund

17, Bodø

Herman, kvartdansken som holder til i Bodø i det en gang nok så kalde nord. Bedriver tida med å filosofere over de merkeligste ting, høre på musikk, tenke og skrive samfunnskritisk. Er aktiv i Rød Ungdom, så vel som i Natur og Ungdom, og går førsteåret studiespesialisering ved Bodø Videregående Skole. Gi deg selv tid til å tolke det jeg skriver, vær uenig, kommenter og diskuter, så får du vite mine tanker og jeg får vite dine, samt at meningene våre kommer fram til alles forferdelse. Ta gjerne kontakt, herman_tuv@hotmail.com. Eller du kan sende en saklig mail, diskutere tanker eller what not, til hermieatuv@gmail.com. Ha en fin dag! :-)

Kategorier

Arkiv

hits