An oppinion of mine.

Her har dere et innlegg jeg ble inspirert til å skrive av et innlegg om sidemål i skolen. Overskriften var "For eller imot sidemål?" Dette er det jeg kommenterte til dette innlegget, pluss litt til. Jeg er nemlig for sidemål i skolen, kanskje med moderasjoner, vi får se. Link til innlegget jeg kommenterte: http://siljeehesthagen.blogg.no/1264176718_for_eller_imot_sideml.html

Jeg er for nynorsk i skolen, men det kan hende det burde gjøres valgfritt, eller ihvertfall til et "ikke-eksamensfag", om man ikke har det som morsmål. Det går an å melde ifra om at ens barn skal ha nynorsk som hovedmål, og jeg ser for meg at jeg hadde gjort dette. Men hvem vet, det blir framtidstenkning, og det er ikke min greie. ... Jeg mener at nynorsk, som et sidemål satt sammen og inspirert av dialekter om i landet, bør være i skolen, fordi det er kultur, det er en stor del av det å være norsk, det er flott trening til å lære språk, i forhold til å gå videre i andre fremmedspråk, og fordypning. Sidemålet blir nok satt liten pris på mye fordi det er så lett å lære seg å mislike noe som er vanskelig, men er ikke grammatikk på bokmål også ganske vanskelig når man først begir seg inn på det?

Jeg tror lærere som har mislikt nynorsk hele livet, og som også har noe imot det politiske "konseptet" nynorsk, ødelegger for et ellers flott fag i den norske skolen når de i læreryrket blir "tvunget" til å undervise i det. Ved at de overfører denne misnøyen ovenfor faget på elever, ved kanskje ikke å undervise bra i det, eller ved å nedprioritere det slik at elevene ligger bak læreplanen når de kommer ut av ungdomsskolen. Kanskje det å være nynorsklærer skulle være noe man kvalifiserer seg utenom almenlærerstudiet, som ved å ta et årsstudium og PED i det faget? Om dette var en mulighet ser jeg for meg at jeg ville grepet den.

Ikke vet jeg, men jeg vet bare at jeg går inn for å ha en positiv innstilling i faget, og for å gjøre mitt beste, selv om jeg syns det er vanskelig(som i de fleste fag). Det er et puggfag, kombinerer du feilfri gramatikk med god tekstoppbygging og innhold, kan du ende opp på en solid karakter, og en bredere horisont innenfor språk.

HTL - Vi Blogges!

7 kommentarer

>susanne

23.jan.2010 kl.19:08

sv: haha, hvis det er så ille vil jeg ikke høre hva du synes! ;p

jeg skjønner hva du mener, men jeg mener fordeom at nynorsk burde være et valgfritt fag. men er samtidig lei av å høre at alle syter så masse om at de hater det osv..

Siskxx

23.jan.2010 kl.23:44

Joa, Sikkert Herman x]

Jeg ELSKER enkelte språk og digger å lære nye!

men nynorsk? FUU, sier jeg bare. men det er da min mening om saken ;p

lea

24.jan.2010 kl.17:40

Jeg synes ikke det var så ille som jeg trodde det skulle bli. Jeg liker det faktisk ganske godt, men å ha eksamen i det synes jeg er å gå litt for langt!

Det kunne jo vært et fag under norsk, uten egen karakter for eksempel..

Jeg tror egentlig de fleste får "overført" skrekken til nynorsk av eldre venner/elever som har hatt det.

Man kommer gangske langt med en positiv instilling, og dessuten; for oss nordlenninger (hvertfall finnmark) er jo ikke grammatikken så forskjellig. :- )

Veslemøy

24.jan.2010 kl.19:15

Mjo, den er litt syk, det kommer ikke avsnitt. Jeg kunne selvfølgelig byttet til blogg.no, men jeg er så glad i blogspot. :) Også føler jeg meg kul siden det er så få som har det.

Jeg fikk veldig mye fornuftig ut av det du skreiv ;D Så koselig at du liker bloggen min, jeg liker din og :D (Linket til)

Jeg vet ikke helt hva jeg synes om nynorsk i skolen. Det er et fint språk, men har vi egentlig så veldig bruk for det? Det er viktig at vi lærer om det, ikke bare hvordan man bøyer verb, men alt rundt selve språket. Det å gjøre det til et eget fag fører bare til at man trenger flere lærere og mer tid.

Herman Kvartdansken T. Lund

24.jan.2010 kl.23:07

Lea: Nettopp, jeg syns det er alt for mange som mener at "men det er jo så forskjellig", fordi om man ser litt i sømmene på sin egen dialekt ser man gjerne at det faktisk er mye nærmere nynorsk enn riksmål.

Herman Kvartdansken T. Lund

28.jan.2010 kl.02:45

OG, nynorsk er jo per i dag ikke et selvstendig fag, kun en fraksjon av læreplanen som skal gås igjennom som en del av norskpensum, av norsklærer. Jeg tror ikke nynorsk bør bli selvstendig fag, beklager om det var det dere fikk ut av innlegget. :-)

Sondre

14.feb.2010 kl.22:23

Slik jeg ser det må Nynorsken gjøres mer firkantig for at den skal beholdes i den Norske skolen. Slik Nynorsken er i dag sliter vi med altfor mange rare dialekt former av ord som er tillat, dette gjør det vanskeligere og lære for den jevne elev siden det er altfor variabelt hva som er lov og hva som ikke er lov. Det som også må gjøres er å likestille nynorsk og Bokmål slik at elevene har begge fra barneskolen av eller så må Nynorsk fjernes. Det kan heller ikke puttes under et bord at Nynorsken ikke er veldig mye brukt og allerede i dag er en altfor stor andel av Norskfaget enn det burde være iforhold til hvor mye det brukes. Synes ikke at kultur argumentet holder, det har seg sånn at gammeldans, folkemusikk og heksebrenning er en like stor del av vår kulturarv som Nynorsk det betyr ikke at de burde undervises i det i den Norske skolen.

Skriv en ny kommentar

Herman Kvartdansken T. Lund

Herman Kvartdansken T. Lund

17, Bodø

Herman, kvartdansken som holder til i Bodø i det en gang nok så kalde nord. Bedriver tida med å filosofere over de merkeligste ting, høre på musikk, tenke og skrive samfunnskritisk. Er aktiv i Rød Ungdom, så vel som i Natur og Ungdom, og går førsteåret studiespesialisering ved Bodø Videregående Skole. Gi deg selv tid til å tolke det jeg skriver, vær uenig, kommenter og diskuter, så får du vite mine tanker og jeg får vite dine, samt at meningene våre kommer fram til alles forferdelse. Ta gjerne kontakt, herman_tuv@hotmail.com. Eller du kan sende en saklig mail, diskutere tanker eller what not, til hermieatuv@gmail.com. Ha en fin dag! :-)

Kategorier

Arkiv

hits