Grieg er dessverre undervurdert.

Jeg tror jeg trygt kan si at min generasjon - ja kanskje et par generasjoner før vår til og med - undervurderer Grieg. De aller fleste av oss vet nok at det var Grieg som skrev Norsk Dans nr. 2, eller som vi kjenner den - Isbil-sangen, eller Norge Rundt-sangen. Det er ikke den jeg hører på nå, men den er et glimrende eksempel. Den kommer riktig nok snart, etter Norsk Dans nr 1 i (D Minor). Vel, jeg kan ikke nok faguttrykk til å kunne oversette et fullt sangnavn på engelsk, men jeg kan ihvertfall med sikkerhet si at jeg setter pris på musikken.

Det er utrolig sterkt, og den river meg med gang på gang. Avslutningene og innledningene vi idag ser på som klisjeer, er selvfølgelige i denne slags musikk, og uhyre vakkert. 

Åpningen på denne, Norwegian Dance No 1 in D minor, Op. 35 - er bare helt fantastisk stemningsfull. Jeg måtte stirre litt på plata som spinner rundt og rundt der borte, og bare føle harmonien. Vidunderlig.

Hm, det var forferdelig lenge siden jeg har blogget i denne kategorien, det må jeg vel se til å gjøre noe med. 

Og så, et spørsmål: 
Har du et forhold til klassisk musikk - eller skyr du det som pesten?

Jeg har nemlig en teori om at vi idag synes denne musikken er kjedelig, fordi vi har vent oss til at alt skal gå fort og være spennende på andre måter, og vår verden går rett og slett for fort til å kunne lene os tilbake og nyte denne musikken, som ble ladet i en tid da ting ikke behøvde å gå så fort.

HTL - Vi Blogges!

9 kommentarer

Sisk xx

06.jun.2010 kl.14:54

Jeg syns det kan være behagelig å sovne til litt sånn klassisk musikk.

Men har ikke noe stort forhold til det egentlig.

Ronja Johansen

06.jun.2010 kl.15:09

Jeg må være fullstendig ærlig, og si at jeg ikke hører så mye på klassisk musikk. Har ikke gitt det en sjanse heller, men det er fordi nye ting stresser meg. Men som de sier, forandring fryder?

Herman Kvartdansken T. Lund

06.jun.2010 kl.15:18

Ronja Johansen: Ja, kanskje det. Det er nettopp det, det er ikke nytt, det er gammelt og avslappende. Hehe, prøv det, du vil kanskje ikke angre.

Sisk xx

06.jun.2010 kl.15:20

Sv: Hehe, I will! Håper jeg også, vil ikke ende opp alene med å framføre -,-'

Tusen Takk vennen <3

Sol

07.jun.2010 kl.23:13

Mellomting. Jeg elsker klassisk, fra tid til annen. Men alt til sitt.

Veslemøy

09.jun.2010 kl.22:09

Grieg er et geni! Ikke noe å si på det!

Tina

13.jun.2010 kl.16:16

"Norsk dans nr. 1 i D moll", Herman ;-P

Å Grieg er definitivt undervurdert, han var en fantastisk musikkskaper; den mannen er en jeg trygt kan plassere blant mine yndlingskomponister.

Han er da ikke norges store nasjonalist fra romantikken uten grunn! ;-)

Tina.

Herman Kvartdansken T. Lund

15.jun.2010 kl.10:24

Tina: Godt mulig jeg burde skamme meg over mine kunnskaper om at moll og minor var det samme. Var selvfølgelig logisk etter at du sa det, men haha, kom ikke på det.

:-D

Camilla Kitty

30.jul.2010 kl.00:28

Det finnes ikke noe bedre musikk en klassisk. Det er avslappende, og til tider tankevekkende. Kommer strengt tatt helt an på humøret. Så igjen, så er smaken som baken. Men i min mening, synes jeg at man skal takke den klassiske musikken. Det var den klassiske musikken som grunnla det vi kaller musikk i dag. Både toner og oppbygging(ofte intro- vers,- refreng-, vers,- vers- refreng-, bro-, refreng- utro) kommer fra den klassiske musikken. Og, ja. Klassisk musikk er rett og slett bare fantastisk i min mening.

Skriv en ny kommentar

Herman Kvartdansken T. Lund

Herman Kvartdansken T. Lund

17, Bodø

Jeg er en tenker, og liker å skrive. Engasjerer meg i saker som står mitt sosialisthjerte nær, og jeg er aktiv i Rød Ungdom i Bodø. Aktiviteten på bloggen foregår svært sporadisk, men følge med, hvem vet. ;)

Kategorier

Arkiv

hits